Wat is Ju-Jitsu?

Ju-Jitsu is een Japanse krijgskunst en betekent vrij vertaald: 'zachte kunst'.
Deze eeuwenoude technieken zijn uitgegroeid tot de zuiverste vorm van moderne zelfverdediging.

In principe is Ju-Jitsu het zich ongewapend verdedigen tegen een aanval van 1 of meerdere personen, al dan niet gewapend. Dit kan gaan van slagen, stoten en stampen tot wurgingen en aanvallen met stok, mes of pistool. Bij de verdediging gebruiken we geen kracht, maar verscheidene grepen en listen om zeer snel zelf controle te krijgen over de ontstane situatie. Dit kan via arm-, pols-, been-, of schouderklemmen tot de volledige immobilisering van de tegenstander.

Net zoals bij sommige andere sporten gebruikt men in ju-jitsu gordels om de vordering van de leerling aan te duiden. Ze tonen ook de vaardigheden aan, die in ju-jitsu aangeleerd worden (en die je al onder de knie zou moeten hebben).

De eerste reeks van gordels zijn gekend als de Kyu-gordels:

6de Kyu Rokkyu: WIT de basis bevrijdingen uit een contactaanval
5de Kyu Gokyu: GEEL klemtechnieken gebaseerd op ontwrichting en breken
4de Kyu Shikyu/Yonkyu: ORANJE worpen verschil met judo: minder de kimono gebruiken (bv. aanvaller in T-shirt)
3de Kyu Sankyu: GROEN controle op de grond; moeilijkere klemmen
2de Kyu Nikyu: BLAUW verdediging op een aanval langs achter of een aanval met wapens
1ste Kyu Ikkyu: BRUIN afstandsvechten; afweer, wijken; basis van karate; trap- en stoottechnieken


Na de Kyu-gordels kan men verder gaan in het bekomen van Dan-graden. De examens voor de Kyu-graden kunnen in de club afgelegd worden, voor het behalen van een Dan-graad doe je een examen voor een jury samengesteld door de federatie.

Voor het bekomen van elke Kyu moet de jitsuka een examen afleggen. Bij dit examen toont hij aan zijn lesgevers dat hij genoeg kennis heeft verworven om de hogere gordel te mogen dragen.

Ook voor mij?

Natuurlijk! Ju-Jitsu is voor alle leeftijden. De kinderen leren respect en discipline aan ten opzichte van hun tegenstander. Terwijl de ietwat ouderen nieuwe technieken aanleren en hun fysiek op peil houden. Uiteraard is deze sport ook geschikt voor de dames. Het ju-jitsu heeft als doel een tegenstander met zo weinig mogelijk kracht uit te schakelen, wat deze sport voor iedereen toegankelijk maakt.

Toch nog twijfels?

Kom gewoon een kijkje nemen tijdens de lessen. Of beter nog: trek iets sportiefs (of direct een kimono) aan en probeer gewoon drie lessen gratis. Je kan er gedurende het hele seizoen mee inspringen. Tot in de dojo?